Reef Seen Coral
Indonesie 2013

Indonesie >> Bali

Op naar Bali, het beloofde (ei)land! Hoe mooi Java en al zijn mensen, vulkanen, dieren, stranden en baaien ook is, het reizen blijft druk en lang en ons programma was best vol.  Daarom zien we het allemaal meer dan zitten om neer te strijken op Bali. En dan ergens in een bungalow aan het strand met warm water en een douche, airco, gewone bedden met een heus matras en een normale toilet! Kortom, vakantie vieren!
Zo gezegd, zo gedaan. We vinden op internet het Reef Seen dive resort. Ze hebben hier mooie bungalows met al het bovenstaande erop en eraan. Ook hebben ze een prachtig huisrif, dus je loopt zo vanuit je huisje de zee in om het prachtige koraal te verkennen. Ook hebben ze bij dit resort een ‘turtle-hatchery’ waar ze schildpadden opvangen die vissers in hun netten vinden. Ze vangen ze op, kijken of ze gezond zijn en toeristen kunnen ze tegen betaling weer uitzetten in de zee. Dit bedrag gaat voor een deel naar de opvang en voor een deel naar de vissers die ze brengen. Zo is er voor hun een reden om ze in te leveren bij de opvang in plaats van ze te laten verkommeren in de netten. Een win-win situatie waar we graag aan mee doen.

Seaview from our hotel
Seaview from our hotel

Zoals de naam van het resort al doet vermoeden hebben de eigenaren en duikschool. Sander en Linda willen graag gaan duiken, Rene en Nathalie gaan voor de vele snorkelmogelijkheden hier. Bij aankomst blijkt er alleen een probleem; Sanders Astma… Zonder verklaring van de dokter mag Sander niet duiken. Ze zijn daar erg streng op en eigenlijk ook met een hele goede reden; Diep onderwater een astma-aanval krijgen van de vele malen drogere perslucht is natuurlijk een regelrechte ramp. Er zijn vele vormen van astma en alleen door middel van testen in Nederland kan je er achter komen of het een probleem kan opleveren. De huisarts beaamt dit, en dit betekend volledig terecht dat Sander niet mag duiken! Deze teleurstelling wordt een beetje verzacht door de prachtige snorkelmogelijkheden.
We gaan dag 1 dan ook met z’n vieren snorkelen bij Menjangan Island. Het is een klein uurtje varen en vanaf de boot kun je snorkelen (ook achter een gids aan, maar dat voegt niet zoveel toe). We krijgen aan boord lunch en liggen voor de rest vooral in het water. We zien een geweldig grote schildpad, clownvisjes en vele vele andere vissen. Het is echt prachtig!

Ondanks onze verwoede zonnebrand-smeerpogingen zijn we allemaal voorzien van kreeftenbillen en ruggen en wordt zitten en liggen de komende dagen een ware uitdaging.

Linda besluit de volgende dag, mede op aandringen van duikgids Amanda (No you are not alone, there are hundreds of fish with you…) in elk geval de eerste Padi Discover Scuba Dive te gaan doen. De luxe van een prive-gids is geweldig, de uitleg is zeer uitgebreid en de eerste duik ook! De rest van de dagen worden direct gevuld met meer duiken (sorry Sander). Er is net niet voldoende tijd voor de gehele Padi, maar een deel is er vast! De lijst van gespotte vissen is eindeloos en zonder Amanda niet te onthouden. Een grote barracuda van meer dan een meter, de gigantische zeebaarsen, kogelvissen, egelvissen en een zeldzame grote oranje ‘frogfish’ zijn slechts een paar namen van de lange lijst vissen die Linda gezelschap houden!

Onderwijl vermaakt de rest zich met snorkelen in een rif die ook eindeloos divers is.

Voor de rest bestaan de dagen uit eten, liggen op een strandbedje, lezen en spelen met Coral.

Coral searching for Coral
Coral searching for Coral

Coral is de huishond bij Reef Seen en kan ongeveer een eigen hoofdstuk vullen. In ieder geval een eigen alinea. Coral is een flatcoatretriever die een paar zelf toebedeelde taken heeft; dood koraal van de kustlijn weghalen door het te verkauwen, begraven of aan te bieden als speelgoed aan gasten, grote gaten graven op het strand die het personeel dan ‘s ochtends weer mag dichten, en uiteraard, niet onbelangrijk, het jatten en verstoppen van slippers van alle gasten. Ben je gehecht aan je slippers dan kun je het beste het Balinese gebruik om je slippers buiten te laten staan negeren en ze gewoon mee naar binnen nemen. Rene werd al snel grote maatjes met hem door met hem mee te graven en koraal weg te gooien om weer op te laten halen. Coral vond dit gezamenlijke zo gezellig dat ie, zichzelf overschattend, Rene achterna zwom toen hij 40 meter uit de kust lag te snorkelen… Volledig uitgeput duikt ie op Rene’s schouders die weer met hem terug moet zwemmen omdat dit toch iets teveel van het goede was. Het leven van een resorthond is zwaarder dan je denkt!

Coral on our balcony
Coral on our balcony

Deze dagen vliegen om het het einde van de vakantie nadert snel. De rit naar Denpasar waar vandaan we naar Jakarta vliegen is zo’n 5 uur rijden. Onderweg biedt de chauffeur nog aan te stoppen bij allerlei tempels, maar eerlijk is eerlijk, we willen gewoon naar het vliegveld. Op Jakarta hebben we 1 uur na elkaar een vlucht, Rene en Nathalie via Dubai, Sander en Linda via Abu Dhabi. En ook een klein uurtje van elkaar landen we weer op Schiphol.
Het was een geweldige reis! (maar nu gaan we op naar een onvervalste frikandel speciaal 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: